ΕΤΜΕΑΡ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ, ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Θεωρείται βέβαιο ότι η πρόσφατη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα επηρεάσει τις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτιρκής ενέργειας. Πότε και πόσος όμως θα είναι αυτός ο επηρεασμός;ΕΤΜΕΑΡ
Ας πάρουμε τις εξελίξεις με τη σειρά:

ΕΤΜΕΑΡ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΤΜΕΑΡ
Στις 31/8/2019 με ΦΕΚ ο καθορισμός του ΕΤΜΕΑΡ περνάει από τα χέρια της ΡΑΕ στον Υπουργό Ενέργειας.
Ο προφανής λόγος που έγινε η αλλαγή διαχείρισης, είναι επειδή η ΡΑΕ έχει συγκεκριμένο όριο αυξομείωσης, καθοριζόμενο από την Κομισιόν.
Τι ίδιο ισχύει και για τον Υπουργείο, όμως -φυσικά- είναι “διαφορετικές” οι συνέπειες των προϊσταμένων της ΡΑΕ από αυτές του Υπουργείου, εφόσον το όριο μείωσης θα είναι μεγαλύτερο του προκαθορισμένου.
Υπάρχει δηλαδή προφανής σκοπιμότητα, στην αλλαγή διαχειριστή του ΕΤΜΕΑΡ

   Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Π.Σ.Α.Φ. Κώστας Σπανούλης, τονίζει τον κίνδυνο για τον πλεονασματικό λογαριασμό των ΑΠΕ που απειλεί τη ρευστότητα των αγροτών και μικρών παραγωγών ενέργειας.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΤΜΕΑΡΕμείς θα προσθέταμε στα παραπάνω, ότι ο ΕΛΑΠΕ έγινε πλεονασματικός (και) με το “αίμα” των παραγωγών.

       ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΕΦ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣΣτην μοντελοποίηση της οικονομικής εξέλιξης του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ με την εφαρμογή 18 διαφορετικών σεναρίων εξέλιξης του σωρευτικού αποτελέσματος του Λογαριασμού στα τέλη του 2020 προχώρησε ο Σ.Π.Ε.Φ., αποστέλλοντας στη συνέχεια τα αποτελέσματα στον Υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά.

Η μελέτη αυτή του ΣΠΕΦ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, αλλά και διαφωτιστική για το τι έχουν να περιμένουν οι παραγωγοί ΑΠΕ όσον αφορά τις πληρωμές τους, καθώς όλα τα σενάρια δείχνουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα στον ΕΛΑΠΕ.

Στον πίνακα αποτελεσμάτων που ακολουθεί, αποτυπώνονται με κόκκινο τα ελλειμματικά λογιστικά αποτελέσματα, με μπλε τα πλεονασματικά αλλά κάτω του θεσμοθετημένου περιθωρίου των 70 εκατ. ευρώ στο τέλος εκάστου έτους και με πράσινο τα άνω των 70 εκατ. ευρώ.
ΕΛΑΠΕ ΔΑΠΕΕΠ
   Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ AFO.GR
Κρατάμε ως σημαντικό, το γεγονός της “αλλαγής διαχειριστή” καθορισμού του ΕΤΜΕΑΡ. Ιδιαίτερα όταν η σκοπιμότητα αυτής της αλλαγής είναι να ξεπεραστεί (ουσιαστικά) ο σκόπελος των ορίων αυξομείωσης από την Κομισιόν.

Η “σεναριογραφία” του ΣΠΕΦ μπορεί βασίζεται σε δυνητικούς αριθμούς, ωστόσο -κατά την κρίση μας- είναι έως και αισιόδοξη!
Εάν απλοποιήσουμε αυτούς τους αριθμούς, τότε μπορούμε να μιλάμε για μία αύξηση της υπερημέριας στην πληρωμή των παραγωγών, η οποία από τις (σήμερα) 60 ημέρες αναμένεται περί τον Οκτώβριο του 2020 να πάει στις 80100 ημέρες.
Και εδώ, σε αυτή την απευκταία περίπτωση, τα “χέρια” για δικαστικές παρεμβάσεις είναι δεμένα, διότι θα μιλάμε για ένα -κυρίως- λογιστικό πρόβλημα το οποίο φυσικά θα επηρεάσει και την άμεση ρευστότητα του ΔΑΠΕΕΠ

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ
Το κόμμα που κυβερνά σήμερα, βαρύνεται με δυο γεγονότα του παρελθόντος:
α) Άφησε ανεξέλεγκτη την αγορά φ/β, κατά τα έτη 2010-2013
β) Εξ’ αιτίας του παραπάνω, με τον Ν. 4254/2014 διέλυσε τις συμβάσεις των παραγωγών.

Δεν θέλουμε να πούμε τίποτα παραπάνω πέρα από όσα ήδη περιγράφουμε, παρά μόνο ότι παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές και …αριθμητικές εξελίξεις.
Ευχόμαστε η αριθμητική του Υπουργείου να είναι καλύτερη από αυτή των εκπροσώπων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας…

2 Comments

  1. Ξέρω ότι θα γίνω κακιά για πολλούς, οι οποίοι έχουν συναισθηματικά δεθεί με κόμματα και φοβούνται να παραδεχθούν λάθη τους.
    Ξαναλέω λοιπόν
    1) το κόμμα που μας κυβερνά μας κατέβασε αυθαίρετα τις τιμές
    2) μας παρακράτησε σεβαστό ποσό ( εμένα 20χιλιάδες)
    3) μας πλήρωνε με καθυστέρηση περίπου 8-9 μηνών
    4) είχε ελλειμματικό τον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ , και ζούσαμε με φόβο κατάρρευσης., ενώ τώρα(ακόμα) είναι πλεονασματικός

    Θυμηθείτε με( μακάρι να πέσω έξω): Μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι ο λογαριασμός θα είναι ελλειμματικός …..

Back to top button