ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ: Ο ΑΜΚΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Δυο θέματα για τους εργάτες γηςΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Η επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων προς τον Υπουργό Εργασίας  για το θέμα της μη έκδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς εργάτες γης.
ΜΕΓΑΡΑ
  ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
Το θέμα των υψηλών προστίμων σε αγρότες που απασχολούν εργάτες γης επισημαίνει ο φοροτεχνικός Γιώργος Παπαδημητρίου:

Πριν από µερικές µέρες, επιβλήθηκε από Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιµο σχεδόν 400.000 ευρώ για 39 εργάτες γης. Πριν πουν µερικοί «αυτός είναι µεγαλοαγρότης, ας πληρώσει» να θυµίσω ότι τα πρόστιµα είναι αναλογικά. Άρα, ένας αγρότης που καλλιεργεί 5 στρέµµατα κηπευτικά και έχει 2 εργάτες, αν τον βρουν χωρίς χειρόγραφο πίνακα προσωπικού θα πληρώσει 2x10.500 ευρώ. Ο «µεγαλοαγρότης» των 200 στρεµµάτων πιπεριάς απασχολεί 80 άτοµα κατά τη συλλογή, το πρόστιµο που θα προκύψει το αναφέρω πιο πάνω.

Η Επιθεώρηση Εργασίας µε το προσωπικό της (η ποινή επιβλήθηκε στη Θεσσαλία, χωρίς να γνωρίζω αν έγινε από ΣΕΠΕ Θεσσαλίας ή από άλλη Περιφέρεια, επίσης κάτι το οποίο δεν µε ενδιαφέρει), πάτησε στο χωράφι του αγρότη και άρχισαν να κόβουν κυριολεκτικά κεφάλια. Τα 10χίλιαρα έδιναν κι έπαιρναν, χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν για το κακό που γίνεται.

Φταίνε όμως οι επιθεωρήσεις εργασίας; εν είναι ακριβώς έτσι 

Οι Επιθεωρητές της κάθε περιοχής, πρέπει να βγάλουν προσωπικό για έλεγχο. Το προσωπικό, αλλά και οι ίδιοι, βαδίζουν πάνω στις διατάξεις που προβλέπονται από το αρµόδιο υπουργείο, στην περίπτωση µας το υπουργείο Εργασίας (ή όπως λέγεται, οι ονοµασίες αλλάζουν, τα πρόστιµα µένουν). Πολλοί από τους ΣΕΠΕ κατανοούν το πρόβληµα, αλλά δεν µπορούν να αποφύγουν τον καταλογισµό.

Έτσι φτάνουµε στην ουσία του προβληµατισµού: τελικά δεν ενδιαφέρει κανέναν το θέµα των εργατών γης;

Πρόστιµο 350.000 ευρώ πέρυσι γιατί δεν υπήρχε χειρόγραφος πίνακας προσωπικού σε χωράφι, πρόστιµο 400.000 ευρώ φέτος για τον ίδιο λόγο και δεν ανοίγει µύτη; Τι γίνεται; ∆εν ενδιαφέρει κανέναν; ∆εν προβληµατίζει κανέναν όλο αυτό; Λες και η διατήρηση µίας άχρηστης διάταξης, η οποία -είµαι σίγουρος- έχει ξεχαστεί να καταργηθεί, διατηρείται επίτηδες προκειµένου να επιβάλλονται πρόστιµα. ∆εν βλέπω κανέναν άλλο λόγο διατήρησής της.

Η διεπαγγελματική καπνού επισκέφθηκε τον υπουργό Μάκη Βορίδη και συζήτησε διάφορα θέµατα που αφορούν τους καπνοπαραγωγούς. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται µεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά το καθεστώς που ισχύει για τους εργάτες γης ανέφερε ότι θα έχει σχετική συνεργασία µε το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης προς όφελος των καπνοπαραγωγών».

Τι σηµαίνει αυτό; Καταλαβαίνει κανείς, γιατί εγώ δε σκαµπάζω. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ούτε οι καπνοπαραγωγοί το πρόβληµα µε τα πρόστιµα, επειδή δεν έτυχε να τους χτυπήσει την πόρτα ο έλεγχος. Ο υπουργός θα συνεργαστεί λέει µε το Εργασίας, να βρουν εργατικό δυναµικό γιατί δεν φτάνουν τα εργατικά χέρια (κανείς κουβέντα για όσους δουλεύουν µαύρα). Και όταν βρεθεί το προσωπικό κα µπει στο χωράφι, κατά τη διάρκεια της συλλογής θα σκάσουν µύτη οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας και τα πέφτουν τα 10χίλιαρα των προστίµων, γιατί δεν θα υπάρχει χειρόγραφος πίνακας προσωπικού.

Η διεπαγγελματική επιτραπέζιας ελιάς (∆ΟΕΠΕΛ) απέστειλε επιστολή στους κκ Βρούτση και Βορίδη επισηµαίνοντας το πρόβληµα, µε αφορµή την έναρξη σε λίγο καιρό της της συλλογής της ελιάς. Και; Είδε κανείς κάποια διαφορά µέχρι στιγµής; Οι ελαιοπαραγωγοί ετοιµάζονται για τη νέα περίοδο και είναι εύλογες οι ανησυχίες τους. Θα αλλάξει κάτι; Να δούµε.

∆εν ξέρω τι στην ευχή συµβαίνει. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά µε το συγκεκριµένο θέµα, αλλά κάθε φορά εµφανίζεται η επιβολή ενός προστίµου και εξοργίζοµαι. Μα δεν µπορεί να καταλάβει κανείς πια; Τι διάολο, ληγµένα παντού;

Αγρότς: Πάρτε χαµπάρι ότι ο κίνδυνος παραµονεύει. Αν νοµίζετε ότι θέλω να σας τροµοκρατήσω, καλά κάνετε και το πιστεύετε. Υπάρχει το ρητό που λέει «ο φόβος φυλάει τα έρηµα». Μην περιµένετε να σας καταλογίσουν τα πρόστιµα γιατί µετά θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε. Μεµονωµένα δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα, άλλωστε τα έως τώρα αποτελέσµατα το αποδεικνύουν.

ΚΚ. Υπουργοί αγροτικής ανάπτυξης και εργασίας: ∆ώστε λύση σε ένα θέµα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον αγροτικό κόσµο. ∆είξτε ότι ακούτε το σφυγµό της περιφέρειας και ότι δεν διατηρείτε κάκιστες διατάξεις µόνο για την επιβολή προστίµων. ∆ιαφορετικά δεν θα µείνει ούτε ένας και τα χωράφια θα γεµίσουν χορτάρια.

Back to top button