ΕΛΛΑΔΑ: ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Πλανήτης «φούρνος»: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν αυξηθεί η μέση πλανητική θερμοκρασία
Θερμοκρασίες – ρεκόρ στην Ευρώπη που υπερβαίνουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, καταιγίδες και ριπές ανέμων στην Ελλάδα που σπάνε τα… κοντέρ, πολικές αρκούδες που αναγκάζονται να ψάχνουν για τροφή σε κατοικημένες περιοχές.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Τρεις διαφορετικές εικόνες που επιβεβαιώνουν αυτό που οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και χρόνια: ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ζεστός. Και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αφού – δυστυχώς – τα επιστημονικά στοιχεία το αποδεικνύουν.

Με απλά λόγια: η υπερθέρμανση δεν θα συμβεί. Συμβαίνει τώρα. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους.

Κι αν δεν τα καταφέρουμε; Τότε, κατά τους ειδικούς, χάνεται ο στόχος της συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, με δραματικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ακόμη και αν πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου (σήμερα βρισκόμαστε στον 1ο C), ακόμη και τότε, θα έχουμε αύξηση του μέσου όρου των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά 41%. Εάν, δε, φθάσουμε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ο μέσος όρος των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με σήμερα.

Το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα της ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΟΜΚΡΑΣΙΑΣ

Ηδη στις πόλεις η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό αφορά όλες τις πτυχές – ακόμη και τα μνημεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, η κλιματική αλλαγή απειλεί αρχαία μνημεία της Ελλάδας, ανάμεσά τους και την Ακρόπολη.

Διατάραξη του θερμικού ισοζυγίου σημαίνει διατάραξη του κλίματος του πλανήτη. Κατά τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Ζερεφό, ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια παρήγαγε τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησε η φύση με τη φωτοσύνθεση με σε 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια. Και είναι προφανές, όπως εξηγεί, ότι όσο αυτά αυξάνονται τόσο θα διαταράσσεται το θερμικό ισοζύγιο του πλανήτη, δηλαδή το κλίμα του. Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη της χιλιετίας, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές χώρες έδειξαν τάση αύξησης της συχνότητας εμφάνισής τους.
ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΟι αλλαγές τα τελευταία 30 χρόνια
Τα τελευταία 30 χρόνια ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον Χρήστο Ζερεφό, έχει αυξήσει κατά 15% το διοξείδιο του άνθρακα, 3% το μεθάνιο, ενώ έχει μειώσει το προστατευτικό στρώμα του όζοντος. Το στρώμα αυτό απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου. «Ο άνθρωπος, τα τελευταία 30 χρόνια κατέστρεψε τόσο από το προστατευτικό στρώμα του όζοντος όσο δημιούργησε η φύση μέσα σε ένα δισεκατομμύρια χρόνια» συμπληρώνει.

«Η συγκράτηση της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον πιο βιώσιμο 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων, απαιτεί μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μισό έως το 2030 και στο μηδέν (μηδενικό ισοζύγιο) όσο πιο κοντά στο 2040 είναι εφικτό» επισημαίνει  ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου.

Και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει επιδεικτικά στην ευθυγράμμιση της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της με τις υποδείξεις της επιστήμης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με την αποτυχία του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20 -21 Ιουνίου) στο οποίο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινό στόχο για μηδενικό άνθρακα ως το 2050, παρά το γεγονός ότι 24 από τα 28 κράτη – μέλη είχαν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της απόφασης».

Στην εκπομπή One Report, ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, και ο υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας και Κλίματος WWF Ελλάς, Σταύρος Μαυρογένης, ανέλυσαν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχει έρθει για να μείνει, πολλαπλασιάζοντας την ένταση και τη συχνότητα παρόμοιων φαινομένων με τη Χαλκιδική.

Back to top button