ΑΓΡΟΤΙΚΟ Φ/Β 2020 – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 11/4/2019

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

One Comment

 1. Γνώμη μου είναι οτι για να έχει νόημα να προχωρήσει κάποιος πρώτο και κύριο είναι να στηρίξουμε το σύλλογο για μια συντονισμένη προσπάθεια στο ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ζήτημα της Επιδότησης.
  Χωρίς Επιδότηση η ταπεινή μου πάντα γνώμη είναι οτι δεν υπάρχει αντικείμενο.

  Το να συζητάμε για δανειοδότηση σε ένα έργο που θα κυμανθει γύρω στα 300Κ,δηλαδή για ένα δάνειο της τάξης των 200Κ και με επιτόκια 5% στην καλύτερη και γύρω στο 8% στην πιο ρεαλιστική εκδοχή, είναι πολύ τραβηγμένο σενάριο. Μιλάμε για αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιβάρυνση από τόκους για συνηθισμένη περίπτωση 10ετούς διάρκειας χρηματοδότησης.
  Πράγμα που συμπαρασύρει τον χρόνο που θα έχουμε πάρει πίσω το αρχικό μας κεφάλαιο επένδυσης.

  Και μην έχουμε την εντύπωση οτι θα μειωθεί το κόστος του έργου σε 1-2-3 χρόνια. Τα πανελ και 5 cent/watt να μειωθουν μεχρι του παραχρόνου μιλάμε για μείωση 25 χιλιάδες ευρώ.Και οι τιμές είναι ήδη ψιλοξεφτίλα αφού να σκεφτεί κάποιος οτι στη χοντρική σήμερα αγοράζεις 3-4 πάνελ με λιγότερο από 250 ευρώ,δηλαδή περί τα 65 ευρώ το κομματι.Πόσο πιο κάτω δηλαδή;
  Τα υπόλοιπα κόστη του πάρκου από την άλλη είναι σχετικά ανελαστικά.

  Επίσης να μην μας διαφεύγει ότι το 500άρι δεν είναι κατοστάρι. Η ηλεκτρολόγος για τη συντήρηση και τους ελέγχους θα έχει τετραπλάσια σχεδον πλαίσια και συνδέσεις να ελέγχξει,συνεπώς με λιγότερο από 2-3 χιλιάδες ευρώ συμβόλαιο συντήρησης λίγο δύσκολο να τη βγάλουμε. Τα ασφάλιστρα πιθανότατα θα κυμαίνονται στο χιλιάρικο (? ).
  Πλυσίματα και καθαριαμοί να υπολογίζονται ετησίως στο χιλιάρικο περίπου. Επίσης θα ήθελα να διασταυρώσω και το λέω με επιφύλαξη οτί και ο Υποσταθμός πιθανότατα θα χρειάζεται ετήσιο ξεχωριστό κόστος συντήρησης της τάξης των 500 ευρώ είτε λαδιού είτε ξηρού τύπου,ελπίζω να μην ισχύει το τελευταίο,μένει να γίνει διασταύρωση όπως ανέφερα πιο πάνω.
  Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι στο κατοστάρι οι απώλειες στο ΜΣ δεν μας επηρεάζουν την παραγωγή γιατί βρίσκεται πέρα από τον μετρητή μας . Στο 500αρι όμως οι απώλειες του ΜΣ είναι εσωτερικό ζήτημα του σταθμού μας. Κάποιοι τις ανεβάζουν στο 6-7%. Όλα αυτά από συζητήσεις με πινακάδες και μπορεί να περιέχουν στοιχείο υπερβολής θέλω να ελπίζω.

Back to top button