ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΑΠΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ – ΕΛΛΑΔΑ 2019: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

Διανεμημένη σε μικρομεσαίους ιδιώτες και αγρότες είναι οι Α.Π.Ε. και ειδικότερα τα Φωτοβολταϊκά στη Γερμανία. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γράφημα που περιγράφει το ποσοστό της συμμετοχής κάθε κλάδου για το έτος 2016 όπου -χαρακτηριστικά- έχουμε για παράδειγμα:

  • Τους Γερμανούς αγρότες να κατέχουν το 16% (6.500MW)
  • Τους ιδιώτες Γερμανούς να κατέχουν το 33,1%

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

   ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα στην Ελλάδα, οι αγρότες “κατέχουν” μόλις το 9% των φωτοβολταϊκών!
Και πάλι όμως η απόσταση (Γερμανία 16%-Ελλάδα 9%) είναι πλασματική, διότι επί της ουσίας είναι τριπλάσια, αφού:
Στη Γερμανία, αγρότες είναι μόλις το 1% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της Γερμανίας.
Η έκταση των κυρίως αγροτικών περιοχών φτάνει στη χώρα μας στο 82%, όταν (γενικά) στην Ευρώπη ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 52%. Ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών φτάνει στο 44%, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνάει το 23%. Το μερίδιο της Αγροτικής Προστιθέμενης Αξίας κινείται στα επίπεδα του 34% έναντι 15% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αλλά και η συμμετοχή που έχει ο αγροτικός τομέας στην απασχόληση ανέρχεται στο 13,5% του εργατικού δυναμικού, (όταν στην Ευρώπη δεν φτάνει το 5%) δίνοντας πλήρη και άμεση δουλειά σε 490.000 άτομα.
Επίσης, οι Γερμανοί αγρότες καταναλώνουν το 5% της Ενέργειας, ενώ οι Έλληνες αγρότες καταναλώνουν (και πληρώνουν) το τριπλάσιο: 15% της Ενέργειας.
Άρα με βάση τα παραπάνω, για να έχουμε μια «αντιστοιχία», δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι σήμερα ήδη οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν το 39,76% των φωτοβολταϊκών. Και όμως, βρίσκονται στο (μόλις) 9%!ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ
Για την παρούσα Κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ενέργειας, ο επικείμενος Μάρτιος θα μπορούσε να λάβει από τον …«ιστορικό του μέλλοντος» όλα τα χαρακτηριστικά ενός «σημείου αναφοράς» για τις επόμενες γενεές.
Οι αγρότες, προσδοκούν σε αποφάσεις που θα έρχονται σε αναλογία και αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στις Α.Π.Ε.

       ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ
Δυστυχώς, την τελευταία τριετία διαπιστώσαμε μια διακομματική ομοφωνία ως προς την επιβολή ενός Τέλους Επιδότησης που καταβάλουν οι αγρότες υπέρ ολίγων Βιομηχάνων.
Ουδέποτε καταφέραμε να κατανοήσουμε την «λογική» αυτής της ομοφωνίας, ωστόσο μας ικανοποιεί που σήμερα υφίσταται μια παρόμοια ομοφωνία στο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών που αφορά στην δυνατότητα του αγρότη να συμμετέχει στην (υποχρεωτική) ενεργειακή αναδόμηση της χώρας με ένα φωτοβολταϊκό που θα έχει βιώσιμη τιμή.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ …ΑΛΛΟΘΙ
Ως Σύνδεσμος που θέλει να διατηρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν ως «σοβαρή φωνή» ξεκαθαρίζει ευθαρσώς το εξής: 
Δεν θα κρίνει την «Δευτέρα» μια απόφαση που λήφθηκε την «Παρασκευή». Η τεκμηρίωση για την ορθότητα ή μή των περισσοτέρων ενεργειών και αποφάσεων, γίνεται μετά από χρόνια.
Έτσι, ευθαρσώς καταγράφουμε σήμερα την εκτίμησή μας, ότι η δυνατότητα συμμετοχής των αγροτών σε Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς, δεν μπορεί -για πολλούς λόγους-να αποτελέσει εφαλτήριο των αγροτών για συμμετοχή στην ενεργειακή αναδόμηση της χώρας.
Πρόκειται ασφαλώς για μια θετική παρέμβαση των Υπ. Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο όμως  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι γι αυτό που ονομάζουμε: «άνοιγμα στον αγροτικό τομέα».
Όλους θα μας κρίνουν αμείλικτα οι αριθμοί το έτος …2023. Και θα είμαστε εδώ, είτε για να ζητήσουμε συγνώμη για τις λάθος εκτιμήσεις μας, είτε -με το συμπάθειο- για να «κράξουμε» λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2019!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ AFO.GR
Back to top button