ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ …ΙΟΥΝΙΟ;

Την εβδομάδα που διανύουμε βγήκε (ανά) στο προσκήνιο το θέμα του χρόνου αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης. Ήταν ένα θέμα που απασχόλησε και την mini συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Διοίκησης του Συνδέσμου με τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Κασίμη, στην Θεσσαλονίκη

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣΤα πράγματα -σε ότι αφορά τις ημερομηνίες– είναι πολύ πιο απλά, από τον “θόρυβο” που γίνεται γύρω από το θέμα. Ας τα δούμε ένα-ένα:

1. Αρμόδιες για την αξιολόγηση των φακέλων είναι οι Περιφέρειες. Άρα, οι όποιες κρίσεις γίνονται πλέον για τον χρόνο αξιολόγησης, αφορούν αποκλειστικά αυτές…

2. Είναι γεγονός ότι κάποιες Περιφέρειες “έχουν μείνει πίσω” σε ότι αφορά την δυνατότητα των αρμόδιων στελεχών  να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Το ποιες είναι αυτές οι Περιφέρειες θα …φανεί τον Ιούνιο!

3. Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια Περιφέρεια που “φαίνεται” (το αποτέλεσμα θα το δείξει ο χρόνος) ότι πληροί τις προϋποθέσεις γρήγορης διεκπαιρέωσης των φακέλων: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Περ. Ενότητα Λάρισας. Εκεί λοιπόν έχουμε τα εξής δεδομένα:ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έχουμε 750 αιτήσεις και 22 αξιολογητές.
Εάν υποθέσουμε ότι ο κάθε αξιολογητής θα ολοκληρώνει 2 -τουλάχιστον- φακέλους καθημερινά, τότε απαιτείται χρόνος 17 εργάσιμων ημερών. Ας προσθέσουμε και 3 ημέρες, όπου κάποιοι υπάλληλοι θα έχουν μια έκτακτη άδεια και φτάσουμε στο σύνολο: 20 εργάσιμες ημέρες.ΜΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Εάν η αξιολόγηση ξεκινήσει την Δευτέρα 11/2 τότε οι 20 εργάσιμες ημέρες ολοκληρώνονται στο α! δεκαήμερο του Μαρτίου!

Θα υπάρχει κάποια πειστική αιτία που θα μπορεί να  δικαιολογήσει κωλυσιεργία στην συγκεκριμένη Π.Ε. πέραν του Μαρτίου;

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να οδηγήσουν τον αγρότη στην παγίωση μιας χρονικής περιόδου που ΔΕΝ δικαιολογείται από απλοϊκές -αλλά τεκμηριωμένες- σκέψεις; Γιατί θα πρέπει να αποδεχτούμε τον “Ιούνιο” ως χρόνο ολοκλήρωσης αξιολόγησης των φακέλων…;

 

Πριν λίγες ημέρες η  Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων εξέδωσε την κάτωθι σχετική ανακοίνωση:

ZOOTECHNIAΕΚΠΛΗΚΤΟΣΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ7η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΕΠΙΤΟΚΙΟ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για το τρέχον έτος 2019, όπως αποτυπώθηκε και στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, έχει θέσει ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες – στόχους την ολοκλήρωση των νομικών δεσμεύσεων των Επενδυτικών Μέτρων που έχουν προκηρυχθεί, μεταξύ των οποίων και τα Σχέδια Βελτίωσης. Γι’ αυτό για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων – δυνητικών δικαιούχων ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβάλλει, διευκρινίζει, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 ορισμένα σημεία.

Συγκεκριμένα:

Το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης έχει εκχωρηθεί ως προς την εφαρμογή του στις Περιφέρειες, όπως άλλωστε και μια σειρά άλλων Μέτρων του ΠΑΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας που για πρώτη φορά στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο αναλήφθηκε για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απλοποίηση και απλούστευση διαδικασιών και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη βάση αυτή, προβλέπεται οι διαδικασίες που διέπουν την εφαρμογή των εκχωρούμενων Μέτρων και ειδικότερα η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, η έγκρισή τους, η παρακολούθηση των υλοποιούμενων επενδύσεων και η εκκαθάριση των δαπανών τους, να διεκπεραιώνονται στο σύνολό τους αποκεντρωμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Το ΥΠΑΑΤ προβλέπεται να λειτουργεί επικουρικά, στην κατεύθυνση θεσμικής και τεχνικής υποστήριξης των Περιφερειών, ώστε από κοινού να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία και η απρόσκοπτη υλοποίηση των συγκεκριμένων διαδικασιών.

Για το σκοπό αυτό:

Έχει τεθεί ήδη στις Περιφέρειες ως προγραμματισμός ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2019 και έχει ζητηθεί ο λεπτομερής χρονοπρογραμματισμός τους εντός που προαναφερόμενου διαστήματος, δεδομένου ότι δεν διαχειρίζονται όλες οι Περιφέρειες τον ίδιο όγκο αιτήσεων.

Έχουν δοθεί οδηγίες για την κατάρτιση Μητρώου Αξιολογητών και ήδη ορισμένες από τις Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και έχουν εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που είναι έτοιμο και λειτουργικό, με τυποποιημένη και μηχανογραφική εφαρμογή που θα διευκολύνει και θα επισπεύσει τους χρόνους ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σχετικές εκπαιδεύσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Έχει αποσταλεί στις Περιφέρειες ο σχετικός αναλυτικός οδηγός αξιολόγησης.

Τέλος, έχει προωθηθεί και ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης της ΚΥΑ αμοιβών για την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης των αξιολογητών των Περιφερειών μέσω της τεχνικής βοήθειας που έχει εκχωρηθεί σε αυτές ύψους 8 εκ. € περίπου.

Συνεπώς, ενημερώνουμε τους υποψήφιους επενδυτές ότι έχουν πραγματοποιηθεί έγκαιρα όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Back to top button