ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗΞεκίνησε την Τετάρτη η εξόφληση των τιμολογίων Οκτωβρίου, με τον ΔΑΠΕΕΠ να αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην σχετική ανακοίνωση, ότι:

«…άρχισε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Οκτωβρίου 2018. Με τις σημερινές εντολές θα εξοφληθούν 5.630 πάρκα πληρωτέου ποσού έως 4.576,97€ (43% των εγκαταστάσεων με παραγωγή το μήνα Οκτώβριο)».
Ήταν μια ημερομηνία που προσεγγίσαμε (μόλις!) 6 ημέρες νωρίτερα:
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
    ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑ
Κοντά στις 70 ημέρες βρίσκεται η υπερημέρια και είναι γεγονός ότι για την συγκεκριμένη περίοδο αναμέναμε να είναι κάτω από τις 60 ημέρες…!
ΧΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝΑυτό, είναι κάτι που αναμένεται να προκύψει κατά την έναρξη των πληρωμών Νοεμβρίου, όπου αναφέρουμε σχετικές ημερομηνίες στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.

        ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τα “όσα λέγαμε” 7 μήνες νωρίτερα, στις 12/7/2018. Τότε δεν υπήρχε “premium afo” παρά …σκέτο “afo“, οπότε η “εκ βαθέων ενημέρωση” γινόταν με τα Ενημερωτικά Δελτία, τα οποία πλέον καταργήθηκαν.
Τότε λοιπόν, μιλάγαμε για την προοπτική περαιτέρω μείωσης της υπερημέριας, όπου όμως έχουμε μερικές αναθεωρήσεις και αστερίσκους:
7 ΜΗΝΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ     Σε σχέση λοιπόν με όσα εκτιμούσαμε 7 μήνες νωρίτερα, έχουμε:
1. Την -σε γενικές γραμμές- επιβεβαίωση της προ επταμήνου εκτίμησης.
2. Δεν αναμένεται να έχουμε το “ρεκόρ χαμηλότερης υπερημέριας” στις …28/2/2019 και (στην καλύτερη των περιπτώσεων) γύρω στις 10 Μαρτίου θα φτάσουμε στις 4045 ημέρες υπερημέρια. Δεν είναι κι άσχημο.
3. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναμέναμε μεγαλύτερη βελτίωση στους χρόνους πληρωμής. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν οι “δύο Σύνδεσμοι” που εκπροσωπούν το 100% των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και που -με σημαντικό οικονομικό κόστος- ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν με επιτυχία την μείωση της υπερημέριας, ώστε να έχουν (σήμερα) όφελος αυτοί που εκπροσωπούν: Το 100% των παραγωγών.

   ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ή ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΦΙΞΗ;
Τέλος, επειδή από την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε αρκετά ερωτήματα για την “καθυστέρηση των πληρωμών”, αλλά σε κανένα ερώτημα δεν μας προσδιορίστηκε: ποιό είναι το σημείο αναφοράς για να αξιολογήσουμε την καθυστέρηση. Ποιο είναι…;
– Το έτος 2013;
– Το έτος 2017;
– Η σύμβαση;

Διότι, φυσικά υφίσταται μια μόνιμη καθυστέρηση πληρωμών (από το έτος 2012), ωστόσο υπάρχουν πολλά γύρω μας, που λειτουργούν με καθυστέρηση:
Πλοία, τρένα, αεροπλάνα, ανθρώποι…

Back to top button