ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Βεβαίωση προέλευσης ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από αγρότη η Alpha Bank στη Λάρισα

γράφει ο Χρήστος Αθανασιάδης

Επίσημη ατομική βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά το τοπικό κατάστημα της Alpha Bank της Νεάπολης Λάρισας από αγρότη της περιοχής, στην οποία να φαίνεται η προέλευση των άμεσων ενισχύσεων (Βασική+Πρασίνισμα), ώστε να του αποδεσμεύσουν τον τραπεζικό του λογαριασμό για να του αποδώσουν τις επιδοτήσεις που του αναλογούν.
Το παραπάνω μας κατήγγειλε αγρότης από την περιοχή της Λάρισας.ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, μετέβη τις προηγούμενες ημέρες στο τοπικό κατάστημα της Alpha Bank της Νεάπολης Λάρισας και ζήτησε την αποδέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμό, ώστε να μπορέσει να εισπράξει την επιδότηση της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης καθώς και της Πράσινης Ενίσχυσης, κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου για το ακατάσχετο των άμεσων ενισχύσεων μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως (Nόμος υπ’ αριθ. 4587 ΦΕΚ 24 Δεκεμβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 218).
Από το τοπικό κατάστημα της συγκεκριμένη τράπεζας του ζητήθηκε να καταθέσει αίτημα- όπως και έγινε- προς το νομικό τμήμα στα κεντρικά της τράπεζας, με το οποίο ζητούνταν η αποδέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Σήμερα Τετάρτη 2/1/2019, ήρθε η απάντηση από το νομικό τμήμα από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας και στην οποία απάντηση αναφέρεται πως ο εν λόγω αγρότης θα πρέπει να καταθέσει στην τράπεζα επίσημη βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία να αναφέρεται η προέλευση των ενισχύσεων που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του, για να διαπιστώσουν αν αυτές οι ενισχύσεις εμπίπτουν στο νέο νόμο για το ακατάσχετο. .

Ο αγρότης ακολουθώντας τις «οδηγίες» της τράπεζας μετέβη άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας για την έκδοση αυτής της βεβαίωσης αλλά ως γνωστό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να εκδώσει αναλυτική κατάσταση των επιδοτήσεων που λαμβάνει ο κάθε αγρότης μέσω της καρτέλας του αγρότη που υπάρχει στον ιστότοπο του Οργανισμού και πέραν αυτού δεν εκδίδει ατομικές βεβαιώσεις καταβολής επιδοτήσεων.

Από την τράπεζα όμως δεν δέχονται αυτή την καρτέλα του αγρότη αλλά επιμένουν πως θέλουν επίσημη ατομική βεβαίωση του ΟΕΠΚΕΠΕ προς τον συγκεκριμένο αγρότη.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, επικοινώνησαν με το τοπικό κατάστημα στη Νεάπολη Λάρισας και τους επισήμαναν πως έχει η κατάσταση αλλά εις μάτην.

Παράλληλα, για να διασταυρώσουμε το αληθές της καταγγελίας του αγρότη, επικοινωνήσαμε με το τοπικό κατάστημα της τράπεζας και πράγματι από το νομικό τμήμα της τράπεζας ζητήθηκε τέτοια βεβαίωση.

Επειδή η παραπάνω πρακτική της τράπεζας είναι πέρα για πέρα παράταιρη και ασύμβατη με τις κείμενες διατάξεις καθώς και ότι αφενός με αυτές τις πρακτικές στο πρόσωπο του συγκεκριμένου αγρότη, προσβάλλεται ολόκληρη η αγροτική τάξη και αφετέρου παραβιάζονται καταφανέστατα τα ατομικά του δικαιώματα, καλό θα είναι πάραυτα να επιλυθεί το θέμα.

Back to top button