Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 3-4 ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η είδηση, όπως καταχωρήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο energypress:

Μια από τις σοβαρότερες εκκρεμότητες στον τομέα των τιμολογίων στις Ανανεώσιμες Πηγές, η οποία παρόλα αυτά δεν ήταν ευρέως γνωστή, παίρνει οριστικά τέλος με σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Πρόκειται για την εξέταση της συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο του νόμου 4254/2014, γνωστού ως “New Deal”, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε τότε η πλέον ριζική ανατροπή σε υπογεγραμμένες συμβάσεις που είχαν οι παραγωγοί ΑΠΕ με τον ΛΑΓΗΕ.
Συγκεκριμένα μειώθηκαν, σε άλλες περιπτώσεις λίγο και σε άλλες πάρα πολύ, οι ταρίφες που εισέπρατταν, βάσει σύμβασης, λειτουργούντες σταθμοί ΑΠΕ με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν τα φωτοβολταϊκά.

Μετά από περίοδο 3,5 περίπου χρόνων, η Επιτροπή διαπίστωσε τελικά ότι το ελληνικό καθεστώς στήριξης που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2014 είναι συμβατό με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Για την ακρίβεια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγει ότι κακώς η Ελλάδα δεν ενημέρωσε πρώτα την Κομισιόν ως όφειλε, αλλά εν τέλει, αφού υπήρχε πραγματική ανάγκη ισοσκελισμού του ΕΛΑΠΕ και αφού πλέον η Ελλάδα έχει ένα νέο σύστημα με διαγωνιστικές διαδικασίες, θεωρεί ότι μπορεί να κλείσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που έχουν ιδιαίτερη εμπλοκή στα θέματα ΑΠΕ, το ζήτημα της νομιμότητας του new deal όσο έμενε ανοιχτό ήταν μια πραγματική βόμβα που κανείς δεν ήξερε αν και πότε θα σκάσει. «Εάν κατέληγε αρνητικά στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, θα ήταν πραγματικά μοιραίο, αφού θα τίναζε στον αέρα ολόκληρη την αγορά ηλεκτρισμού και όχι μόνον των ΑΠΕ» λέγεται χαρακτηριστικά στο energypress.

ΑΛΗΘΕΙΕΣΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ AFO.GR
Το θέμα του energypress, περιέχει “πληροφορίες” και ως τέτοιο θα πρέπει να το δούμε, αναμένοντας τα γεγονότα.
Εφόσον (λοιπόν) τα παραπάνω αποτελούν μέρος της πραγματικότητας (πράγμα που είναι το πιο πιθανό), υπάρχουν δύο-τρία πράγματα που θα πρέπει να επισημάνουμε:

Αποδεικύεται ορθή η στρατηγική του Συνδέσμου να μην εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες με (στην καλύτερη εκδοχή του) έωλο αποτέλεσμα. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε, ότι το 2014 ήταν δεκάδες τα Μέλη που προέτρεπαν την Διοίκηση να προχωρήσει σε δικαστικό αγώνα κατά του “κουρέματος”.
Όμως, όπως έχουμε πει πολλάκις, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος αρκεί να είναι …νικηφόρος.
Άρα, “φαίνεται” ότι από τις (μη) ενέργειες του Συνδέσμου, τα Μέλη “γλίτωσαν” το 300ευρο της συμμετοχής τους σε μια ατέρμονη διεκδίκηση.
Στο afo.gr, ποτέ μα ποτέ δεν κατονομάσαμε την “σφαγή” του 2014 με τον …ευφάνταστο όρο “Νιου Ντηλ“. Δεν το κάναμε, διότι δεν θέλαμε να “νομιμοποιήσουμε” τον Χίτλερ, ο οποίος δεν έκανε σφαγές αμάχων, αλλά ….”ανακαίνιση του παγκόσμιου πληθυσμού“.

ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Από το 2014, αιωρείται μια “αύρα επιτυχίας” των αγροτών σε σχέση με τα γεγονότα του κουρέματος, την οποία θα ήταν βολικό να “ακολουθήσουμε” και να λάβουμε τα εύσημα.
Ωστόσο, εμείς θα πάμε με την στυγνή πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα, περιέχει δύο “ξερά δεδομένα”:
1. Ουδέποτε καταλογίστηκε υπαιτιότητα σε όσους είχαν την ευθύνη εισροής νέων μονάδων Α.Π.Ε. στο σύστημα κατά τα έτη (κυρίως) 2012 και 2013. Άρα, πλήρωσαν τη “νύφη” οι παραγωγοί, οι οποίοι ήταν νόμιμοι και νομότυποι.
2. Περίπου 5.000 άδειες αγροτών διανεμήθηκαν κατά το δοκούν. Δηλαδή, αντί να σταματήσουν (αυτοί που είχαν την ευθύνη) την εισροή νέων μονάδων, όχι μόνο αυτό δεν έκαναν, αλλά μοίρασαν και τις άδειες των αγροτών!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ…
Η τελευταία παράγραφος στο άρθρο του energypress, απηχεί και την (ενδεχόμενη) “σημερινή πραγματικότητα”. Δηλαδή:
Εάν “αύριο” είχαμε επαναφορά των τιμών σε “επίπεδα 2013“, τότε -εάν δεν γινόταν ριζικές ανατροπές σε άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν τον ΕΛΑΠΕ- οι πληρωμές θα σταματούσαν το καλοκαίρι του 2019.
Δηλαδή, δεν θα είχαμε υπερημερία αλλά …παύση πληρωμών!

Back to top button