ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: 1 ως 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Οι σημαντικότερες αγροτικές ειδήσεις της εβδομάδας

Καλή χρονιά φέτος για το βαμβάκι – Πού θα κινηθούν οι τιμές
Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 48-50 λεπτά/κιλό, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος οι τιμές στο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο σε συνέχεια ενός θετικού 2017, συνεχίζει την καλή του πορεία και το 2018, όπως τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι εκκοκιστών, εξαγωγέων και φορέων ποιοτικού ελέγχου και τυποποίησης βάμβακος. Ωστόσο, πρόσθεσαν, η γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί καθυστερήσεις στις πωλήσεις του προϊόντος, αλλά και πίεση στο Premium, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στις αγορές όπου τελικά αναμένεται να κατευθυνθεί το προϊόν.
Στις δηλώσεις αυτές προχώρησαν οι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε.
Λόγω καθυστερήσεων στις πωλήσεις, δεν ανακοινώνονται ακόμη οριστικές τιμές
Την εκτίμησή του ότι οι φετινές τιμές στο βαμβάκι θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, προσθέτοντας “οι επιχειρηματίες ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα και οριστικά, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πωλήσεις. Η φετινή είναι μια πιο αργή χρονιά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις”.
Ο κ. Σιάρκος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι το ελληνικό βαμβάκι, που είναι καλής ποιότητας, “σίγουρα θα βρει το δρόμο του στις αγορές και θα διατεθεί πλήρως”.


Παραχωρούνται κρατικά αγροτεμάχια σε ανέργους και αγρότες
Δυνατότητα χρήσης καλλιεργήσιμης γης του δημόσιου έναντι συμβολικού αντιτίμου θα έχουν από το Νοέμβριο άνεργοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με μικρή ιδιοκτησία.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη την 1η Νοεμβρίου λήγουν οι μέχρι σήμερα πάσης φύσεως συμβάσεις μίσθωσης που έγιναν στο παρελθόν.
Οι προς διάθεση καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα βοσκοτόπια ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες στρέμματα και η όλη διαδικασία θα γίνει με βάση το σύστημα μοριοδότησης του νόμου 4061/2012. Το τίμημα της παραχώρησης είναι ετήσιο και ορίζεται μέχρι πέντε ευρώ ανά στρέμμα.
Επισημαίνεται πως εάν το σύνολο μίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων την αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες.
Για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ.


Δεν χάνουν την εξισωτική οι ορεινές περιοχές – Αλλαγές μόνο στις μειονεκτικές λέει ο Αραχωβίτης
«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις επιδοτήσεις για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Συγκεκριμένα, έκανε την εν λόγω δήλωση απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, με θέμα τον αποκλεισμό δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης από το επανακαθορισμό των μειονεκτικών περιοχών.
Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε πως μέχρι τέλος του έτους το ΥΠΑΑΤ αναμένεται να προχωρήσει στη δίκαιη και αντικειμενική οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, διαβεβαιώνοντας χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή».
Επισήμανε ότι τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης απορροφώνται από τις ορεινές περιοχές, οι οποίες δεν αλλάζουν και τόνισε πως όλες οι νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές εντάσσονται στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.


Υπεγράφη η απόφαση για την εμπορία, διακίνηση και συσκευασία ακτινιδίων
Απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εμπορία και τη διακίνηση των ακτινιδίων, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Με αυτήν την απόφαση εξειδικεύονται οι ποιοτικές προδιαγραφές για όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας, με έμφαση στις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων.
Αναλυτικά, το όριο των συσκευασιών για διακίνηση και εμπορία, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες, ορίζεται στα 20 κιλά καθαρού βάρους.
Ωστόσο, για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι την 31η Μαρτίου 2019 θα επιτρέπεται η διακίνηση σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 20 κιλών.
Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, «με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας, συστήνεται και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ νέα ψηφιακή υπηρεσία για τις “Δηλώσεις ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία”».
Σημειώνεται, ότι η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για την ποικιλία Hayward σε όλη τη χώρα ορίζεται η 15η Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 2018, για το οποίο ισχύει η 10η Οκτωβρίου, ενώ η περίοδος εμπορίας για την εγχώρια αγορά ξεκινά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Back to top button