ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕΤΡΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγάλες ζημιές στην ηρτημένη σοδειά, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο αφήνει πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα επί τετραήμερο. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν πτώση καρπών ελιάς (λαδολιάς, χοντροελιάς, Καλαμών) και εσπεριδοειδών (πορτοκάλια). Παράλληλα, δεν λείπουν οι φθορές σε υπαίθρια κηπευτικά, σταβλικές εγκαταστάσεις και αγροτικούς δρόμους, ενώ πλημμυρισμένα είναι και πάρα πολλά αμάζευτα βαμβακοχώραφα σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μεγάλες είναι οι ζημιές που παρατηρούνται σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, ενώ από τους δυνατούς ανέμους του τετραήμερου, ζημιές περιορισμένες αναφέρονται σε Ηλεία, Αχαΐα και στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣΕκτός αυτού, λόγω των νεροποντών στα χωράφια για επισημάνσεις θα βγουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ και στη Θεσσαλία.
«Τα συνεργεία μας είναι ήδη έξω σε περιοχές όπου αναφέρθηκαν ζημιές, ενώ οπουδήποτε υπάρχει έντονη βροχόπτωση, βγαίνουμε για τις απαραίτητες επισημάνσεις. Φαίνεται πως οι ζημιές είναι μεγάλες σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Θα δούμε τι συμβαίνει όμως και στη Θεσσαλία, καθώς υπάρχουν ισχυρότατες βροχοπτώσεις. Ό,τι καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθεί».

Μεσσηνία
«Ακριβή εικόνα θα έχουμε το μεσημέρι, αλλά εκ πρώτης όψης οι καλλιέργειες που την πλήρωσαν ιδιαίτερα είναι οι ελιές και τα υπαίθρια κηπευτικά όσον αφορά στη Μεσσηνία», είπαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, μιας περιοχές που επλήγη αρκετά από το πέρασμα του κυκλώνα.
Εξίσου μεγάλες ζημιές σε ελιές παρατηρούνται και σε Μεσσήνη, Μάνη και Πύλο, ενώ παρέμβαση στον ΕΛΓΑ έκανε η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας, κάνοντας λόγο για «100% ζημία στη μαυρολιά που καλλιεργείται στη δυτική Μεσσηνία, εξαιτίας των παρατεταμένων ανέμων».

Κορινθία
Αρκετά μεγάλες είναι οι ζημιές, λόγω των πλημμυρών, που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου – Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Αγγελο Παπαγγελόπουλο.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «θα συνεδριάσει το τοπικό συντονιστικό όργανο, προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με την ενημέρωση που θα γίνει από τους δημάρχους και την Πυροσβεστική».
Στο μεταξύ, την κήρυξη του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, προσθέτοντας ότι «θα ζητήσουμε την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, διότι είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή».
Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «υπάρχει, επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».
Πάντως, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Χρήστος Καμπούρης «οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στα παράλια του νομού».

Αργολίδα
«Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Άργους διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλες, όπως εκτιμούσαμε χθες το βράδυ και γενικά μπορούμε να πούμε ότι αντέξαμε», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, 13 συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται στο Άργος και στην Νέα Κίο για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Αργολίδα έχουν γίνει 112 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.
Επίσης, ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος ανέφερε υπάρχουν κάποιες ζημιές στην περιοχή του Κιβερίου, όπως στην διώρυγα του Αναβάλου, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, είπε ότι όλοι οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι, προσθέτοντας ότι μηχανήματα της Περιφέρειας καθαρίζουν τα οδοστρώματα.
Τέλος, όσον αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες, ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος είπε ότι αναμένονται σήμερα στην Αργολίδα κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
«Στην περιοχή της Ερμιονίδος Αργολίδος αλλά και στις όμορες σίγουρα υπάρχει καρπόπτωση στις ελιές με τη ζημιά σίγουρα να αγγίζει το 25-30% εκτιμώ», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα, Κώστας Μέλλος.

Λακωνία
Εδώ οι ζημιές αφορούν κυρίως καρπόπτωση σε ελιές και εσπεριδοειδή από τους σφοδρούς ανέμους, κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θανάσης Ζαννιάς.

Αρκαδία
«Βομβαρδισμένοι» μοιάζουν οι αγροτικοί δρόμοι σε πολλές περιοχές του νομού Αρκαδίας, από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η ελαιοπαραγωγός Γεωργία Ζέρβα από τα Δολιανά «πάρα πολλές χονδροελιές έπεσαν στο έδαφος. Η ζημιά είναι τεράστια, όπως και στους δρόμους, από το πολύ νερό». «Δεν έχουμε πρόσβαση στα χωράφια μας», συμπλήρωσε.

Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία
Μεγάλες φθορές υπάρχουν σε λαχανικά και αμάζευτα βαμβάκια σε Ορχομενό και Λιβαδειά, δηλαδή στον Άνω Κάμπο. Στην Εύβοια οι ζημιές αφορούν κυρίως λαχανικά, ενώ «δεν αποκλείεται να υπάρχει και καρπόπτωση σε ελιές στην Αταλάντη και στην Εύβοια», μας εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Θανάσης Ζαννιάς.
Εξάλλου για τις απαραίτητες επισημάνσεις σε περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως Καρδίτσα και Λάρισα, θα βγουν τις επόμενες ημέρες τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, καθώς εκτιμάται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Back to top button