ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΣΕ 340.000 ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ – ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Κλιμακώνει η ΔΕΗ το κυνηγητό των οφειλετών έχοντας ήδη αποστείλει σε 300.000 με 340.000 πελάτες της επιστολές ειδοποίησης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.Μόνο τον τελευταίο μήνα η δημόσια εταιρία έχει ταχυδρομήσει τον προαναφερόμενο αριθμό των επιστολών και σύντομα ετοιμάζεται να φτάσουν κι άλλες σε χιλιάδες επίσης οφειλέτες. Το κριτήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί να ξεπερνούν τους δύο συνεχόμενους εκκαθαριστικούς, ενώ δεν υπάρχει πλαφόν στο ύψος του ποσού.
Η δημόσια εταιρία με την κίνηση αυτή έχει πετύχει, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσέλευση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στα γκισέ των καταστημάτων προκειμένου να διακανονίσουν ή και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Οι προτάσεις ρυθμίσεων γίνονται «α λα καρτ», δηλαδή ανάλογα με το προφίλ και το ιστορικό του κάθε οφειλέτη και με δόσεις που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 24.ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΕΗ

Εκτός όμως από τις κινήσεις της ίδιας της ΔΕΗ, που αφορούν στην αποστολή ειδοποιητηρίων με την υπογραφή δικηγόρου, στο κυνήγι έχει βγει και η Qualco. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρία που έχει αναλάβει την υπόθεση της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέθεσε υπεργολαβικά σε εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών και δικηγορικά γραφεία την ειδοποίηση πελατών. Υπενθυμίζεται ότι η Qualco έχει δεσμευτεί έναντι της ΔΕΗ για την είσπραξη στο επόμενο εννιάμηνο 450 εκατ. ευρώ.

Το βουνό των 3,5 δις. και ο χαμηλός πήχης των εισπράξεων
Πάντως, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες τα 3,5 δις. ευρώ.
Το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας, που εκπόνησε η McKinsey & Company για λογαριασμό της ΔΕΗ περιγράφει ως στόχο είσπραξης τα 690 εκατ. με 1,1 δις. ευρώ από διάφορες μεθόδους ανάλογα με την κατηγορία των χρεών.

Έτσι, από τα 301 εκατ. ευρώ που χρωστά το δημόσιο ο στόχος είναι να ειπσραχθούν τα 180 με 220 εκατ. ευρώ.
Στα 396 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη πελατών της υψηλής τάσης και η αναφορά γίνεται στη ΛΑΡΚΟ και άλλες τρεις βιομηχανίες. Ο στόχος είναι η είσπραξη έστω 20 με 40 εκατ. ευρώ.
Για την κατηγορία των ευάλωτων πελατών που χρωστούν κοντά στα 336 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ θα διεκδικήσει την είσπραξη αδιευκρίνιστου ποσού.
Οι ανενεργοί πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης που έχουν αλλάξει προμηθευτές θα αντιμετωπιστούν με αποκοπές ηλεκτροδότησης. Από τα 815 εκατ. ευρώ η εταιρία μπορεί να εισπράξει ποσά 35 με 75 εκατ. ευρώ.

Από τους διακανονισμένους οφειλέτες με χρέη της τάξης των 472 εκατ. ευρώ η επιχείρηση για όσους χάνουν τις ρυθμίσεις θα επιδιώξει την είσπραξη ποσών με τηλεφωνικές οχλήσεις και προειδοποιήσεις για διακοπές.
Για οφειλέτες με ποσά της τάξης των 5.000 ευρώ οι επικεφαλής των καταστημάτων θα επιδιώξουν συναντήσεις και προτάσεις ρυθμίσεων. Τα χρέη αυτή της κατηγορίας ανέρχονται στα 1,1 δις. ευρώ και ο στόχος είναι να μπουν στα ταμεία ποσά της τάξης των 75 με 220 εκατ. ευρώ.
Στα 98 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των μη διακανονισμένων οφειλετών της μέσης τάσης. Κι εδώ δουλειά θα αναλάβουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ για αυτές τις επιχειρήσεις αναζητώντας ποσά 30 με 50 εκατ. ευρώ.
Κωνσταντίνος Φιλίππου (energypress)

Back to top button