ΒΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Σ.Α.Φ. – ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δεκάδες αιτήματα εγγραφής νέων Μελών στον Π.Σ.Α.Φ. είχαμε τις τελευταίες ημέρες. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτών των αιτημάτων υπήρξε και αίτημα για μια «βατή οικονομική προσαρμογή» ως προς την συνεισφορά τους στον Σύνδεσμο.

Το θέμα απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Σ.Α.Φ. τις τελευταίες ημέρες, αφού υπήρξαν και προσωπικές επικοινωνίες αλλά και τηλεφωνικές, δεδομένου ότι λόγω της γεωγραφικής διασποράς, δεν ήταν εφικτό ένα άμεσο Δ.Σ. με την τυπική έννοια του όρου.
Αντίρρηση στο βασικό σκεπτικό του εισηγητή -που ήταν ο Πρόεδρος κ. Σπανούληςδεν υπήρξε, ωστόσο διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις επί του θέματος, όπως:

  • Το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει “κάποια στιγμή να τελειώνει” με τις προσκλήσεις εγγραφής, δεδομένου ότι η (ήδη υπάρχουσα) δυναμική του, είναι υπεραρκετή ως προς το βεληνεκές των διεκδικήσεών του.
  • Η μετεξέλιξη του afo.gr σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
  • Η δια παντός διατήρηση της ισότιμης συμμετοχής όλων των Μελών (παλαιών και νέων), όπως καθόρισε η 2η Γ.Σ. το 2013.

ΝΕΑ ΜΕΛΗ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας 10/9 οριστικοποιήθηκε το πλάνο εγγραφής και συμμετοχής των νέων Μελών το οποίο ξεκινά από σήμερα και το οποίο:

1. Θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, τον Δεκέμβριο 2018.

2. Από την Γενική Συνέλευση -εφόσον εγκρίνει το πλάνο εγγραφών νέων Μελών– θα ζητηθεί έγκριση για χρονοδιάγραμμα εγγραφών μέχρι τις 30/4/2019.

Όλα τα παραπάνω, με ημερολογιακούς και οικονομικούς όρους, σημαίνουν τα εξής…

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ:

1. Tα “υπό ένταξη” Μέλη, μπορούν από σήμερα να προχωρήσουν στην εγγραφή τους η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γ.Σ. του Δεκεμβρίου 2018. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί θα λάβουν την συμμετοχή τους πίσω.

2. Το Δ.Σ. θα ζητήσει από την Γ.Σ. η διάρκεια νέων εγγραφών, να είναι μέχρι τις 30/4/2019

3. Ως οικονομική διευκόλυνση (σε όσα “υπό ένταξη Μέλη” το ζητήσουν), θα πρέπει να καταβληθεί:
α) Το 40% (110€) της συμμετοχής άμεσα, κατά το αίτημα εγγραφής.
β) Το 30% μέχρι το τέλος του έτους 2019
γ) Το υπόλοιπο 30% μέχρι τις 31/3/2020

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ AFO.GR
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Η καλύτερη που θα μπορούσε να προκύψει. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, θα πρέπει να πούμε ότι είναι μια απόφαση που ενδεχομένως δεν (θα) βρίσκει σύμφωνα, κάποια ή αρκετά υφιστάμενα Μέλη. Ας δούμε στυγνά και περιγραφικά τα δεδομένα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. O Σύνδεσμος αυτή τη στιγμή:

1. Δεν έχει “ανάγκη” νέων Μελών, αφού η ισχύς του (σε όλα τα επίπεδα) είναι πλεονασματική.

2. Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή Μελών, μέσα από την οποία είναι εφικτή οποιαδήποτε ομαδική εμπορική δράση, γεγονός που έχει αποδειχτεί πολλές φορές ως τώρα.

3. Τα Μέλη του Π.Σ.Α.Φ. στις δραστηριότητες με εμπορικό-εκπτωτικό χαρακτήρα, έχουν αριθμητικό (οικονομικό) πλεονέκτημα, έναντι των “άλλων” συμμετοχών. Θα μπορούσαμε γλαφυρά να πούμε, ότι η ετήσια οικονομική τους συμμετοχή, έχει επιστραφεί …και με το παραπάνω!

4. Παρά τα ανωτέρω, τίθεται ένα ερώτημα (κυρίως) συνειδησιακού χαρακτήρα: Να αποκλείσουμε συναδέλφους αγρότες, που έστω και κάπως αργά διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή τους στον Σύνδεσμο θα τους δώσει έναν επιπρόσθετο ορίζοντα στις αγροτικές τους δραστηριότητες;
Είναι ένα ερώτημα, στο οποίο ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του απάντηση…

Είναι επίσης γεγονός ότι υπήρξαν προτάσεις από “υπό ένταξη Μέλη” για οικονομική συμμετοχή από το έτος εγγραφής.
Μεταφέροντας το κλίμα που εισπράττουμε από το Δ. Σ. αλλά -κυρίως- από εκατοντάδες Μέλη (στα οποία ανήκει ο Σύνδεσμος), θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό …δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Είναι μια πρόβλεψη, όχι “διμήνου” (όπως στις πληρωμές), αλλά …δεκαετίας. Μένει να δούμε εάν θα επαληθευτεί (και αυτή).

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

Κλείνοντας με την ίδια ειλικρίνεια -για την οποία είπαμε παραπάνω- θα τονίσουμε το εξής:
–  Θα είναι τόσες και τέτοιες οι εξελίξεις στα επόμενα χρόνια, που κάποιοι αγρότες θα είναι πολλαπλά, πολύπλευρα και πολυδιάστατα χαμένοι, όντας μη Μέλη του Συνδέσμου.
Και το “χαμένος” -στη γλώσσα της αριθμητικής– σημαίνει: 10.000€ ή 20.000 ή 50.000€. Εάν πούμε και παραπάνω (που δεν αποκλείεται) θα είναι …πρόκληση, οπότε ας μείνουμε …σ ‘ αυτά!
Θα την θυμηθούμε την αριθμητική και θα μνημονεύσουμε τις παραπάνω αράδες, ώστε να διαπιστώσουμε την ορθότητα των συλλογισμών, όταν έρθει η ώρα (γεροί να είμαστε!)

Η ελικρίνεια (γενικώς) είναι αμείλικτη, γι αυτό και δεν είναι αρεστή. Επειδή για τον Σύνδεσμο έχει δευτερεύουσα σημασία το “πόσο αρεστός θα είναι”, γι αυτό από τους εκπροσώπους του δεν δαπανάται φαιά ουσία ώστε …”να στρογγυλευτούν” οι καταστάσεις και τα νοήματα.
Άρα, για όποιον άμεσα εμπλεκόμενο αγρότη δεν έχει γίνει πειστικό, το απαραίτητο της συμμετοχής του στον Σύνδεσμο, έχει μόνο μία επιλογή:

    • Να μην εγγραφεί ποτέ στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ

One Comment

Back to top button