Όταν ο Τρίτσης έστειλε μπουλντόζες να γκρεμίσουν την αυθαίρετη περίφραξη στη βίλα…

Ήταν ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό του 1984 όταν ο τότε υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Αντώνης Τρίτσης αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Οι ακτές ανοικτές». Εναν χρόνο πριν είχε ψηφιστεί ο νόμος 1337, που μεταξύ των άλλων προέβλεπε ότι σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τις ακτές δεν επιτρέπονταν περιφράξεις και θα κατεδαφίζονταν όσες είχαν κατασκευαστεί και παρεμπόδιζαν την πρόσβαση στη θάλασσα. Ο Αντ. Τρίτσης και οι συνεργάτες του ήθελαν η πρώτη εφαρμογή του νόμου να γίνει μέσα από μια εμβληματική κατεδάφιση που θα έδινε στους πολίτες το μήνυμα ότι αρχίζει μια μεγάλη προσπάθεια για να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος, μια μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας μέσα από την κατεδάφιση πρωτοφανών παρανομιών που γίνονται σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών….

Ο κύβος ερρίφθη και η εμβληματική κατεδάφιση θα ήταν η παράνομη περίφραξη στο σπίτι του Γεωργίου Παπαδόπουλου στο Λαγονήσι, μια βίλα που είχε παραχωρηθεί στον δικτάτορα από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Τα συνεργεία κατεδάφισης έφτασαν στην ώρα τους, οι επιτελείς του ΥΧΟΠ επίσης. Μόνο που όταν οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά άρχισαν να εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας… κωμωδίας. Ξαφνικά από τη διπλανή βίλα ακούγονταν ουρλιαχτά και μέσα σε χρόνο dt οι επιτελείς του υπουργείου βρέθηκαν απέναντι σε μια καλοστεκούμενη κυρία τρίτης ηλικίας, η οποία φορώντας μια καλαίσθητη robe de chambre άρχισε να απειλεί θεούς και δαίμονες με σπαρακτικές κραυγές, δηλώνοντας παράλληλα με ιδιαίτερο τουπέ το ονοματεπώνυμό της. Επρόκειτο για μέλος ζάπλουτης οικογένειας.

Η κατεδάφιση της περίφραξης συνεχίστηκε και το βράδυ στο μοναδικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων της εποχής, εκείνο της ΕΡΤ, παρουσιάστηκε το ρεπορτάζ με τη σημαντική πρωτοβουλία του Αντ. Τρίτση αλλά και πλάνα από την ολοφυρόμενη grande dame. Ε, αυτό ήταν. Ο Αντ. Τρίτσης δέχθηκε τηλεφώνημα από πρόσωπο που βρισκόταν πολύ ψηλά και δεν συμμερίστηκε την εμβληματική πρωτοβουλία του υπουργού του. Με το πέρας του καλοκαιριού, στις 21 Σεπτεμβρίου 1984, ήρθε και ο ανασχηματισμός. Ο οραματιστής υπουργός αποχώρησε από το ΥΧΟΠ χειροκροτούμενους από τους υπαλλήλους του υπουργείου, τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, τους μοναδικούς δηλαδή που είχαν καταλάβει πόσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του και πόσο θα άλλαζε τη χώρα….

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

21 Σεπτεμβρίου 1984. Ο Αντώνης Τρίτσης αποχωρεί χειροκροτούμενος από το υπουργείο ΧΟΠ μετά τον ανασχηματισμό. Οι υπάλληλοι του υπουργείου, συγκινημένοι, έχουν βγει όλοι στα μπαλκόνια για να τον χαιρετήσουν. Κανείς υπουργός δεν έτυχε ποτέ μέχρι σήμερα τέτοιας αποδοχής © Αρχείο Ιδρύματος Αντώνη ΤρίτσηΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:
Πέμπτη 28 Μαρτίου
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΩΝ
Κυριακή 31/3: Υπάτιος, ΓρηγόρηςFALSE
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ - VIDEO
Ο καιρός της Παρασκευής (Δείτε video )
🎵 ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΛΑΪΚΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ :
Πολιτικές και Αθλητικές εφημερίδες
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Βορ. Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησος
Αττική & Στερεά, Ήπειρος, Νησιά
SPOR: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Χθεσινά αποτελέσματα - Σημερινό πρόγραμμα
Παίζουν τώρα... - Οι αγώνες αύριο - Μεταδόσεις TV
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Champions League - Europa League - Conference - Φιλικά συλλόγων
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Οι αγώνες των Ελληνικών ομάδων, σε όλες τις διοργανώσεις
Τηλεοπτικές μεταδόσεις Ελληνικών ομάδων
Super League: Πρόγραμμα-Βαθμολογία
Οι αγώνες της Super League, μέχρι τον Μάρτιο
2η κατηγορία Ελλάδας (Super League 2)
3η κατηγορία Ελλάδας (Γ! Εθνική)
Κύπελλο Ελλάδας: Αποτελέσματα & επόμενοι αγώνες
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία
Οι σημαντικότεροι αγώνες σε μία σελίδα
Οι αγώνες εγχώριων κυπέλλων στην Ευρώπη
Back to top button