ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗ

Το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου 1943, ο Ντιονίζιο Πουλίντο, ένας αγρότης από το Μιτσοακάν του Μεξικού, όργωνε το χωράφι του για σπορά. Ξαφνικά, στο έδαφος πλάι του άνοιξε μια ρωγμή μήκους περίπου 45 μέτρων. «Ύστερα ακούστηκε μια βροντή» παραδέχτηκε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας: «Τα δέντρα σείστηκαν, το χώμα φούσκωσε και υψώθηκε δυο με δυόμισι μέτρα, ενώ κάτι σαν γκρίζος καπνός ή σκόνη έβγαινε από ένα τμήμα της ρωγμής. Ο καπνός σηκωνόταν όλο και πιο πολύ, ενώ ένα αδιάκοπο σφύριγμα ακουγόταν έντονα. Εκείνη τη στιγμή η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική από το θειάφι. Τρόμαξα πολύ και έτρεξα να να λύσω τα ζώα από το άροτρο».

Ένα ηφαίστειο γεννήθηκε κάτω από τα πόδια αυτού του αγρότη Ο Πουλίντο και οι άλλοι μάρτυρες αυτής της «γέννησης» το έβαλαν στα πόδια. Το άλλο πρωί είδαν ότι ο “κώνος” που είχε δημιουργηθεί είχε ψηλώσει φτάνοντας σχεδόν τα δέκα μέτρα και «τίναζε» στον αέρα πέτρες με μεγάλη ορμή. Άλλα 37 μέτρα προστέθηκαν στο ύψος του ενώ τη νύχτα πύρινες βολίδες εκσφενδονίζονταν πάνω από 300 μέτρα ψηλά μες στο σκοτάδι και ποτάμια λάβας κυλούσαν στα χωράφια καλαμποκιού του Πουλίντο.
ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΟι εκρήξεις ηφαιστείων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά η γέννηση ενός νέου ηφαιστείου με τόσο επιθετικό τρόπο είναι ακόμα σπανιότερο. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, μόνο δυο ηφαίστεια είχαν εμφανιστεί στη Βόρεια Αμερική. Το ένα ήταν το Χορούγιο στο δυτικό Μεξικό το 1759, που βρισκόταν 80 χιλιόμετρα από το χωράφι του Πουλίντο. Το δεύτερο δημιουργήθηκε 183 χρόνια μετά και πρόκειται για την «ρωγμή» που εμφανίστηκε κάτω από τα πόδια του αγρότη….
ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΤο Παρικουτίν και το Χορόγιο εμφανίστηκαν σε μια περιοχή γνωστή για τα ηφαίστεια της, στη «Μεξικανική Ηφαιστειακή Ζώνη», που εκτείνεται επί 1.120 χιλιόμετρα στον άξονα ανατολής-δύσης στο νότιο Μεξικό. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι εκρήξεις άρχισαν εκεί πριν από δέκα εκατομμύρια χρόνια τουλάχιστον. Με το πέρασμα των αιώνων, δημιουργήθηκε ένα στρώμα ηφαιστειογενούς πετρώματος, πάχους 1.830 μέτρων και σχηματίστηκε ένα εύφορο και υπερυψωμένο οροπέδιο….

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:
Πέμπτη 25 Απριλίου
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΩΝ
Σήμερα Πέμπτη: Νίκη
Αύριο Παρασκευή: Γλαφυρός
Σάββατο 27/4: Λάζαρος
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ - VIDEO
Ο καιρός της Πέμπτης (Δείτε video )
ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
🎵 ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΛΑΪΚΑ
SPOR: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:
Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Χθεσινά αποτελέσματα - Σημερινό πρόγραμμα
Οι αγώνες αύριο
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Οι αγώνες των Ελληνικών ομάδων, σε όλες τις διοργανώσεις
Τηλεοπτικές μεταδόσεις Ελληνικών ομάδων
Super League: Πρόγραμμα-Βαθμολογία
2η κατηγορία Ελλάδας (Super League 2)
3η κατηγορία Ελλάδας (Γ! Εθνική)
Κύπελλο Ελλάδας: Αποτελέσματα & επόμενοι αγώνες
TV ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
19:45 Χέρενφεν - Αϊντχόφεν (Nova Start)
21:30 Αντβέρπ - Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (Nova 1)
22:00 Γκόου Αχέντ Ιγκλς - Φέγενορντ (Nova 2)
22:00 Μπράιτον - Μάντσεστερ Σίτι (Novasports )
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία
Οι σημαντικότεροι αγώνες σε μία σελίδα
Οι αγώνες εγχώριων κυπέλλων στην Ευρώπη
Back to top button