ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗ

Το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου 1943, ο Ντιονίζιο Πουλίντο, ένας αγρότης από το Μιτσοακάν του Μεξικού, όργωνε το χωράφι του για σπορά. Ξαφνικά, στο έδαφος πλάι του άνοιξε μια ρωγμή μήκους περίπου 45 μέτρων. «Ύστερα ακούστηκε μια βροντή» παραδέχτηκε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας: «Τα δέντρα σείστηκαν, το χώμα φούσκωσε και υψώθηκε δυο με δυόμισι μέτρα, ενώ κάτι σαν γκρίζος καπνός ή σκόνη έβγαινε από ένα τμήμα της ρωγμής. Ο καπνός σηκωνόταν όλο και πιο πολύ, ενώ ένα αδιάκοπο σφύριγμα ακουγόταν έντονα. Εκείνη τη στιγμή η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική από το θειάφι. Τρόμαξα πολύ και έτρεξα να να λύσω τα ζώα από το άροτρο».

Ένα ηφαίστειο γεννήθηκε κάτω από τα πόδια αυτού του αγρότη Ο Πουλίντο και οι άλλοι μάρτυρες αυτής της «γέννησης» το έβαλαν στα πόδια. Το άλλο πρωί είδαν ότι ο “κώνος” που είχε δημιουργηθεί είχε ψηλώσει φτάνοντας σχεδόν τα δέκα μέτρα και «τίναζε» στον αέρα πέτρες με μεγάλη ορμή. Άλλα 37 μέτρα προστέθηκαν στο ύψος του ενώ τη νύχτα πύρινες βολίδες εκσφενδονίζονταν πάνω από 300 μέτρα ψηλά μες στο σκοτάδι και ποτάμια λάβας κυλούσαν στα χωράφια καλαμποκιού του Πουλίντο.
ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΟι εκρήξεις ηφαιστείων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά η γέννηση ενός νέου ηφαιστείου με τόσο επιθετικό τρόπο είναι ακόμα σπανιότερο. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, μόνο δυο ηφαίστεια είχαν εμφανιστεί στη Βόρεια Αμερική. Το ένα ήταν το Χορούγιο στο δυτικό Μεξικό το 1759, που βρισκόταν 80 χιλιόμετρα από το χωράφι του Πουλίντο. Το δεύτερο δημιουργήθηκε 183 χρόνια μετά και πρόκειται για την «ρωγμή» που εμφανίστηκε κάτω από τα πόδια του αγρότη….
ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΤο Παρικουτίν και το Χορόγιο εμφανίστηκαν σε μια περιοχή γνωστή για τα ηφαίστεια της, στη «Μεξικανική Ηφαιστειακή Ζώνη», που εκτείνεται επί 1.120 χιλιόμετρα στον άξονα ανατολής-δύσης στο νότιο Μεξικό. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι εκρήξεις άρχισαν εκεί πριν από δέκα εκατομμύρια χρόνια τουλάχιστον. Με το πέρασμα των αιώνων, δημιουργήθηκε ένα στρώμα ηφαιστειογενούς πετρώματος, πάχους 1.830 μέτρων και σχηματίστηκε ένα εύφορο και υπερυψωμένο οροπέδιο….

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Παρασκευή 23 Αυγούστου
ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ
Η δύση του ηλίου στην Αλεξανδρ/λη στις 8:03 μμ και στο Ναύπλιο στις 8:11 μμ
ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ ...ΝΙΟΥΖ: Όλα τα θέματα της εβδομάδας...
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Οι ταινίες που παίζουν το απόγευμα
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου
Ο ΚΑΙΡΟΣ: Φωτογραφική απεικόνιση του καιρού στην Ελλάδα, μέχρι τη Δευτέρα
Η ΑΧΡΗΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Τα μυρμήγκια δεν κοιμούνται ποτέ.
ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ ΝΙΟΥΖ: ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ ΝΙΟΥΖΠως θα γίνει ρε γαμώτο να περάσουμε ανώδυνα την περίοδο που ρωτάνε όλοι:
- Που πήγες διακοπές φέτος;
SPOR: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ :
Σε μία σελίδα, το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, στα 5 σημαντικότερα πρωταθλήματα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες της Παρασκευής
SUPER LEAGUE: Το πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών (24/8)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:
Δείτε που παίζουν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη
ΕΠΟΜΕΝΑ ΜΑΤΣ: Νέα Σαλαμίνα-Πάφος (σε μία ω.), Άουε-Στουτγάρδη (σε 90 λ.), Χόμπρο-Οντένσε (σε 2 ω.), Αζαξιό-Παρί (σε 3 ω.), Νιόρ-Καέν (σε 3 ω.)
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗSOCCER TV Οι ποδοσφαιρικές μεταδόσεις της Παρασκευής
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Το πρόγραμμα στο σημερινό δελτίο
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:
Δείτε που παίζουν στο επόμενο 15ήμερο

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Close