ΠΣΑΦ: ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Αγροτικά φ/β με επιδότηση ζητούν Ιταλοί & Έλληνες αγρότες

ΠΣΑΘΜία πρόταση – τομή κατέθεσε στο περιθώριο της επίσημης παρουσίασης της έκθεσης ΕΙΜΑ 2022, που έγινε στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) Κώστας Σπανούλης, ζητώντας την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ, ώστε να ενταχθούν και οι κατασκευές νέων μονάδων αγροτικών φωτοβολταϊκών και να επιδοτούνται με 50% στο κόστος κατασκευής.
Ο κ. Σπανούλης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το ενεργειακό κόστος ζητώντας τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, την παραμονή των αγροτών στα χωράφια τους, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα, τον εκσυγχρονισμό με νέα αγροτικά μηχανήματα και την ασφάλεια των αγροτών κατά την εκτέλεση των αγροτικών εργασιών.
Στο video ο Κ. Σπανούλης με τον Girolamo Rossi επικεφαλής επικοινωνίας των FederUnacoma και EIMA

Ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα, καταχώρησε και το web site: agrotypos.grAGROTYPOS
Το σχέδιο έχει στόχο τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής και ιδίως της ενέργειας, συνάμα με την αξιοποίηση των γεωργικών γαιών.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη των αγρο-βολταϊκών προωθεί το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας. Αυτό αποκάλυψε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης EIMA 2022 ο κ. Girolamo Rossi, επικεφαλής επικοινωνίας των FederUnacoma και EIMA.
Με την συγκεκριμένη τεχνολογία, εξήγησε ο κ. Rossi, το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας, στόχο έχει να ανακουφίσει τους αγρότες από το κόστος παραγωγής και ιδίως της ενέργειας, που το κόστος της έχει πάρει την ανιούσα, αλλά και να μη βγουν εκτός γεωργικής παραγωγής εκτάσεις γεωργικές.
Η τεχνολογία των αγροβολταϊκών προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων εντός χωραφιών αλλά με μεγάλο ύψος, ώστε ταυτόχρονα να μπορεί ο παραγωγός να κάνει ταυτόχρονα και καλλιέργεια. Σημειωτέον ότι πάνω σε αυτό το αντικείμενο έχουν γίνει αρκετές μελέτες διεθνώς, οι οποίες προβλέπουν ακόμα και την εκτροφή παραγωγικών ζώων σε εκτάσεις που έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σπανούλης: Επιδότηση αγροτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μέσω ΚΑΠ
Το παρόν στη συνέντευξη Τύπου της EIMA έδωσε και ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ κ. Κώστας Σπανούλης, ο οποίος παίρνοντας το λόγο προέτρεψε να γίνει μια συμμαχία Ιταλίας-Ελλάδας και ένα μέτωπο, ώστε μέσω της νέας ΚΑΠ να ενθαρρυνθούν δράσεις ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά με επιδότηση στους αγρότες 50%, ώστε να μειωθούν τα δραματικά αυξημένα κόστη παραγωγής. Ο κ. Σπανούλης έχει καταθέσει επ’ αυτού συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο προς το ΥπΑΑΤ, όσο και προς το ΥΠΕΝ, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί χώρος στο δίκτυο για να καλυφθούν επενδύσεις αγροτών – φυσικών προσώπων και όχι εταιρειών.

Να τρέξουν άμεσα τα Σχέδια Βελτίωσης
Ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο επεσήμανε επίσης την ανάγκη τα Σχέδια Βελτίωσης που εξήγγειλε για τον ερχόμενο Οκτώβριο το ΥπΑΑΤ να τρέξουν άμεσα, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν οι παραγωγοί από τις αυξήσεις στα υλικά κατασκευής των διαφόρων τύπων μηχανημάτων.

Σχετικό ρεπορτάζ καταχώρησε και η ηλεκτρονική εφημερίδα: larissanet
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Back to top button